Blog

Blog


Als eerste op de hoogte van nieuwe spellen, uitbreidingen en nieuwtjes van ons bedrijf.

Masterminds van de spellenwereld

Masterminds van de spellenwereld

Blog door Jan-Maurits Duparc

Ik vind dat ik de leukste baan ter wereld heb. En gedurende één weekend in het jaar is mijn werk zelfs nog leuker. Tijdens een symposium voor spelbedenkers in Chicago heb ik jaarlijks het genoegen een paar dagen lang op te trekken met de masterminds van de spellenwereld. Zo’n 150 creatieve geesten komen bij elkaar om ontwikkelingen in de markt te bespreken, maar vooral om hun nieuwe ideeën met elkaar te delen. Naast de gevestigde orde, denk bijvoorbeeld aan de bedenkers van grote successpellen als Twister of Dokter Bibber, zijn er ook veel nieuwkomers die hun nieuwe ideeën en creaties presenteren. Zij krijgen tegelijk de kans meer te leren van het reilen en zeilen van de spelindustrie.

In tegenstelling tot ‘normale’ beurzen hebben we in Chicago de tijd en gelegenheid om elkaar echt te spreken en te sparren over nieuwe ontwikkelingen en ideeën. Wat ik steeds weer mooi vind om te zien, is dat de grootste concurrenten bij elkaar aan tafel zitten en spelletjes spelen. Dat kan omdat we een gemeenschappelijke passie en doel dienen: wij willen mensen aan het spelen krijgen. Dat verbindt. 

Bijzondere ontmoeting
Ik ontmoette dit jaar de bedenker van het recente succes Yo-Kai watch. Wereldwijd vliegen miljoenen van deze horloges over de toonbank. Toen ik hem vertelde dat een Yo-Kai horloge dikgedrukt op nummer een staat op het verlanglijstje van mijn zoontje, reageerde hij enthousiast. Meteen kreeg ik een Yo Kai watch en een persoonlijk briefje voor mijn zoon mee.  Dat vind ik zo mooi aan de mensen die werken in deze industrie.  We delen een eindeloze passie voor ‘het spel’. Ook al wordt het door jou bedachte spel een wereldwijde hit, het mooiste compliment is als iemand naar je toekomt en vertelt dat jouw spel zijn lievelingsspel is.  Die passie zie ik dagelijks in mijn werk en dat maakt dat maar weinig mensen vrijwillig stoppen in deze business. Neem de bedenker van Twister. Hij is de 80  gepasseerd , opa van meerdere kleinkinderen, maar  aan stoppen denkt hij nog lang niet.

Verliefd 
Tijdens het symposium word ik iedere keer weer verrast door eindeloos veel geweldige ideeën.  Mijn ervaring is dat er altijd maar een of twee zijn die je niet meer loslaten, ideeën waar je als het ware verliefd op wordt. Dit zijn de ideeën die ik mee naar huis neem om samen met mijn collega’s bij Identity Games te doen wat we het leukste vinden: het idee uitwerken en uitbouwen tot een echt successpel. Zo hebben we ook vorig jaar op het symposium een geweldig nieuw idee ‘ontdekt’. Na een jaar van uitdenken en doorontwikkelen liggen de eerste prototypes nu op mijn bureau. Ik kan niet wachten tot we Nederland kunnen verrassen met dit nieuwe spel. Wordt vervolgd!