Blog

Blog


Als eerste op de hoogte van nieuwe spellen, uitbreidingen en nieuwtjes van ons bedrijf.

In een spel zit meer dan je denkt

In een spel zit meer dan je denkt

Een kijkje in onze creatieve keuken 

door Jan-Maurits Duparc, spelontwikkelaar bij Identity Games

Het zat er altijd al in bij me. Ik werk nu zo’n 11 jaar bij Identity Games en nog steeds vind ik spelletjes verzinnen het allerleukste dat er is. We bedenken zo’n 15 nieuwe concepten per jaar. Elke dag zijn we weer bezig met het verzinnen van nieuwe spellen. Voor kinderen, consumenten of voor bedrijven, het is heel gevarieerd. Maar hoe komt nu zo’n spel tot stand? Want het verzinnen is een ding, dan moet het ook nog gemaakt worden.

Ik neem je graag even mee in dit proces, eigenlijk een kijkje in de keuken van Identity Games.

Spel op maat
Een uniek spel ontwikkelen hoeft niet heel veel tijd te kosten. Binnen acht weken kunnen we een eigen bedrijfsspel geproduceerd hebben (gepersonaliseerd met eigen ontwerp, spel, speelstukken en spelregels). We maken spellen voor elk budget. Maar je moet er minstens 500 stuks kunnen maken. Alleen dan kunnen we de prijzen laag houden. 

Origineel
Als spelontwikkelaar vind ik het heerlijk om me te verdiepen in de kindergeest of volwassen mind voor het bedenken van een nieuwe spel. Voor een tailor made spel ontvangen we soms een uitgebreide briefing waaraan het spel moet voldoen, maar soms worden we ook helemaal vrij gelaten en kunnen we onze creatieve geest de vrije loop laten. Dat is voor ons natuurlijk de grootste uitdaging. Het soort spel dat we bedenken hangt volledig af van de doelstelling en doelgroep. Het belangrijkste is dat het een origineel spelconcept is.

Moeilijkheidsgraad
De doelgroep bepaalt of het spel simpel of complex mag zijn. Een spel voor jonge kinderen moet makkelijk te begrijpen zijn, grappig en niet al te lang duren. Voor volwassenen mag het wat meer competitief zijn, maar wel makkelijk uit te leggen en het spelen moet aanzetten tot hard nadenken. 

Voor een spel op maat is het naast de doelgroep belangrijk om te weten wat men wil bereiken met het spel. Is het om samenwerking te bevorderen, iets te leren over een bepaald onderwerp, promotie voor je bedrijf of een nieuwe strategie uit te leggen?

Onze filosofie
Het creatieve proces is telkens anders. Bij Escape Room - The Game zijn we bijvoorbeeld ingesprongen op een wereldwijde trend. Vervolgens zijn we gaan brainstormen om tot een aansprekend concept te komen. Bij het populaire poepspel ontstond het idee in de auto toen mijn kinderen steeds woorden voor poep vervingen. Dat sla ik dan op en vervolgens bedenk ik er een spel omheen. Het enige constante in het proces is dat we steeds open staan voor ideeën. En die ideeën kunnen op de vreemdste plekken ontstaan.

Ingrediënten voor een goed spel

- Origineel
- Snel te leren 
- Vlot speelbaar
- Variatie in zitten
- Spannend zijn
- Nodigt uit tot herhaaldelijk spelen