Blog

Blog


Als eerste op de hoogte van nieuwe spellen, uitbreidingen en nieuwtjes van ons bedrijf.

Weer een nominatie voor  ‘Een Steekje Los’

Weer een nominatie voor ‘Een Steekje Los’

Taboes doorbreken met een spel
Onderwerpen bespreekbaar maken die anders onbespreekbaar lijken. Dat bestempelt Ellen Spanjers als een van de grootste krachten van het bordspel ‘Een Steekje Los’. Ellen Spanjers, zelf ervaringsdeskundige op het gebied van eetstoornissen, ontwikkelde het bordspel samen met Zorgbelang Gelderland, ,hulpverleners, ervaringsdeskundigen en patiënten en Identity Games.

‘Gedurende mijn eetstoornis en later tijdens mijn werk voor zelfhulporganisaties merkte ik dat niet alleen ik maar ook veel familieleden, zorgverleners en andere patiënten het moeilijk vinden om taboes, zoals psychische aandoeningen, met elkaar te bespreken’, aldus Ellen Spanjers. Om dit proces te vergemakkelijken, ontwikkelde zij een spel waarbij mensen op een laagdrempelige manier thema’s als psychische gezondheid en kwaliteit van leven bespreken.

Breder publiek
Al snel bleek dat “Een steekje los” door een veel breder publiek gewaardeerd werd. Iedereen kent wel iemand met een psychische stoornis of iemand die werkzaam is in de psychiatrie.

Het doel van het spel is om taboe-onderwerpen bespreekbaar te maken. Er blijkt helaas nog veel stigma te rusten op psychische aandoeningen en de bijkomende kwaliteit van leven. Op een speelse manier worden onderwerpen aangesneden rondom acht verschillende thema’s. De thema’s zijn:

Gezondheid, Hulp, Sociale contacten, Thuis, Relatie, Studie en beroep, Vrije tijd, Zingeving.

Met gerichte vragen in al deze categorieën zet het spel de deur open naar een gezellige avond met diepgang. Veel mensen die “Een steekje los” hebben gespeeld, hebben ervaren dat het openbreken van taboes opluchtend werkt.

Uitbreidingssets en de app
Wat in 2010 begon als een bordspel is inmiddels uitgegroeid tot een online en via een app te spelen spel. Daarbij kan het spel op maat worden ingezet door te kiezen met welke thema’s (bijv. gezondheid of sociale contacten), categorieën (bijv. stellingen of levensvragen) en werkvormen je het speelt. Daarnaast bepaal je zelf het aantal personen dat meedoet. Uitbreidingssets, voor autisme of ADHD en ADD, maken het mogelijk om het spel nog specifieker voor bepaalde doelgroepen in te zetten. ‘De reacties die we krijgen zijn louter positief. De laagdrempelige manier waarop mensen moeilijke onderwerpen met elkaar kunnen bespreken en de grote variatie aan spelvormen worden als heel positief ervaren’, aldus Ellen.

Voor meer info over deze nominatie ga naar: www.debagagedrager.nl